Göz tembelliği gözde ve göz sinirinde yapısal hiçbir bozukluk olmadığı halde bir gözün diğer göze oranla veya her iki gözün normal sınırlardan daha düşük görme kapasitesinin olmasıdır. Görme doğumdan itibaren öğrenilen bir duyudur. Beynimiz geliştiği sürece görmemiz de gelişir ve daha ayrıntılı görmeyi öğreniriz. Bu dönemde görmemizi engelleyen bir durum oluşursa örneğin bir gözde diğerine göre daha yüksek bir numara olur ise o tarafta görme duyusu gelişmez ve o göz tembel kalır.
Göz Tembelliğinin Sebepleri
Kırma kusuru: Bir gözde diğer göze oranla daha yüksek bir kırma kusurunun olması veya her iki gözde yüksek kırma kusurunun olması
Şaşılık: Tek gözde kayma
Diğer göz hastalıkları: Görmeyi engelleyen katarakt, korneada leke, göz kapağında göz bebeğini kapayan düşüklük.
Göz Tembelliği Tedavisi
Erken teşhis edilen göz tembelliği tedavinin başarısını olumlu yönde etkilemektedir. Gözlük ihtiyacı var ise gözlük verilir ve iyi gören göz belirli zamanlarda kapatılarak tembel göz çalıştırılır. Göz tembelliğinin tedavisinde cerrahinin yeri yoktur.
Göz tembelliği tedavisinde ilk 8 yaş çok önemlidir ve görme artışı daha kolay sağlanır. Bu 10 yaşa kadar uzatılabilir. Ne kadar erken tedaviye başlanırsa kapama süresi o kadar kısa olarak çözüme ulaşılır. Yaş büyüdükçe kapama süresi daha uzun ve saati daha fazla olmak zorunda kalınır.
Kapama Tekniği
Kapama tedavisi sağlam ve iyi gören gözün kapatılarak zayıf gözün çalıştırılması prensibine dayanır. Hastanın yaşı ve tembelliğin düzeyine göre kapama yapılacak süre belirlenir. Kapama yapmakta çok zorlanan çocuklara özellikle bu amaç için üretilmiş gözlükler kullanılabilinir.
Ortoptik Tedavi
Ortoptik tedaviler hastane içinde uygulanan çalışmalardır ve bir anlamda gözün fizik tedavileridir. Ortoptik tedavide kapamaya ilave olarak gözü çalıştırıcı uygulamalar yapılır. Bu uygulamalara CAM tedavisi de dâhildir. Seanslar ortalama olarak 30 dakika sürer.
Neurovision™ Tedavisi
Neurovision™ ile göz tembelliği tedavisi bilgisayar sistemine yüklenen bir program ile doktor kontrolünde yapılmaktadır. Göz yapısı uygun bulunan 10 – 55 yaş arasındaki kişilere uygulanan bu tedavide, bilgisayar teknolojisi ile beyine görme yeniden öğretilmekte ve bu yöntemle görmede artış sağlanması hedeflenmektedir. Ancak bu tedaviye başlamadan önce hastaya uygunluğuna hekimce karar verilmelidir.